Doneer Vrijwilligers
Kennisnetwerk

Kleine Landschapselementen

Kennisnetwerk

Kleine Landschapselementen

Kennisnetwerk

Kleine Landschapselementen

Kennisnetwerk

Kleine Landschapselementen

Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen

Kleine landschapselementen, zoals houtsingels, geriefbosjes en boomgroepen, zijn een essentieel onderdeel van het karakteristieke Utrechtse landschap. De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht zetten zich de komende jaren in om dit karakteristieke Utrechtse landschap te herstellen met een Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen.

Op donderdag 2 november was de lancering van het Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen op een startbijeenkomst in Boerderij De Weide Blik bij Driebergen. Tijdens dit evenement deelden we inspiratie, bekijken we landschapselementen rondom de boerderij en gingen we in gesprek over de voordelen en mogelijkheden van een divers landschap.

Naast Hein Pasman van Landschap Erfgoed Utrecht gaf ook schrijver Kenneth Rijsdijk (bekend van zijn boek ‘Heg: een behaaglijk landschap voor mens en natuur’) een inspirational speech. Dit evenement was de eerste in een reeks waarin Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht informatie en inspiratie over landschapselementen delen.

 • 25.000

  kg

  Hoeveelheid CO2 die een strekkende kilometer heggen opslaat.
 • 60

  procent

  Het percentage landschapselementen dat afgelopen 100 jaar is verdwenen.
 • 18

  gemeenten

  Aan het Platform Kleine Landschapselementen doen inmiddels 18 Utrechtse gemeenten mee.

Verlies landschapselementen
Kleine Landschapselementen zoals houtsingels, geriefbosjes en boomgroepen, waren een essentieel onderdeel van het karakteristieke Utrechtse landschap. Eeuwenlang was dit landschap intact. Tot een eeuw geleden. In 1900 bestond er nog 450.000 kilometer aan landschapselementen in Nederland. De laatste eeuw hebben we volgens schattingen bijna 60% van deze landschapselementen verloren, vooral door ruilverkaveling, schaalvergroting van de agrarische bedrijven en verstedelijking. Deze ontwikkelingen veranderden hoe de provincie Utrecht eruitzag, aanzienlijk.

Belang traditioneel landschap
Het traditionele Utrechtse landschap vol kleine landschapselementen was niet alleen mooi, levendig en gevarieerd. Kleine landschapselementen bieden ook veel ecologische voordelen: de bevordering van biodiversiteit, opslag van CO2 en water, vermindering van hittestress en fijnstof en een verbetering van het dierenwelzijn.

Het verdwijnen van vertrouwde landschapselementen heeft daarnaast emotionele gevolgen. Sinds 2016 is hier een woord voor: landschapspijn, een gevoel van heimwee naar een landschap dat niet langer bestaat.

Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen zich via dit formulier opgeven voor de startbijeenkomst op donderdag 2 november. Het evenement is voornamelijk interessant voor mensen die land beschikbaar hebben waar ze eventueel landschapselementen op willen plaatsen, of mensen die meer willen weten over hoe ze deze praktisch kunnen aanleggen. Het evenement is ook erg relevant voor overheden, zoals waterschappen, provincie en gemeentes. De middag is gratis toegankelijk, maar er is beperkte plek beschikbaar.

Dit project wordt gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Vallei en Veluwe.

 

Nieuwsbrief kennisnetwerk

Meer weten over kleine landschapselementen

Liever persoonlijk contact?

Hein helpt je graag verder

Hein Pasman

Manager natuur en landschap 030 - 2219711 h.pasman@landschaperfgoedutrecht.nl