Doneer Vrijwilligers

Erfgoed voor thuis

Je bent je er vaak niet bewust van, maar erfgoed is overal en vaak dichterbij dan je denkt. Niet alleen in een museum of bij een bijzondere buitenplaats, maar gewoon bij jou in de buurt! Heb jij wel eens goed om je heen gekeken? Naar die toren op de markt? Of dat bijzondere gebouw bij jou om de hoek? Wij hebben een aantal hele leuke opdrachten gemaakt die ervoor zorgen dat je je eigen omgeving nóg beter leert kennen. Gewoon, vanuit huis. Ga je mee op ontdekkingstocht? Er zijn leuke opdrachten voor kinderen in de basisschool leeftijd.

Groep 1-4: Torens bouwen

Als je goed om je heen kijkt, zie je ze in ieder dorp of stad staan: torens. Klein of groot, rond of vierkant, dik of dun. Welke toren staat er bij jullie in de buurt? Kun je deze natekenen? Of nabouwen? En: als je zou mogen bedenken waar deze toren naartoe op vakantie zou gaan, waar zou de toren dan heengaan?

Bekijk de opdrachten
Tekening: Jan Rothuizen

Groep 5 en 6: Plekken van betekenis

Iedereen heeft thuis of in de buurt wel een plek die belangrijk voor hem of haar is. In deze les ga je aan de slag met het maken van een zogenaamde ‘zachte atlas’. Je onderzoekt jouw betekenisvolle plek en aan de hand van ‘speurregels’ teken en omschrijf je niet alleen wat je ziet, maar ook wat je denkt, voelt, proeft, ruikt en hoort.

Bekijk de opdrachten

Groep 7 en 8: King of the Hill

Iedere woonplaats heeft bijzondere plekken. Stel: jij bent burgemeester en je wil aan iedereen laten zien wat jouw stad of dorp zo bijzonder maakt. Welke plek zou je uitkiezen? Waarom maakt deze plek jouw woonplaats zo bijzonder? Wat is de ‘plakfactor’? En... hoe zou je zo’n plek kunnen gebruiken om je woonplaats te promoten? Maak een eigen reclamecampagne om jouw woonplaats aan te prijzen.

Bekijk de opdrachten