Doneer Vrijwilligers
Ga mee de boer op

Word weidevogelbeschermer!

Weidevogels beschermen

Geluiden van de kievit en grutto in de polder: wie wil dat nou niet? Het is een geluid dat echt bij Nederland hoort, en wat we niet kunnen missen. Het gaat echter niet goed met de Nederlandse weidevogels. De grutto, kievit, tureluur, scholekster en wulp hebben het moeilijk. Door uitdagingen zoals versnippering van leefgebied, verdroging, intensieve landbewerking worden steeds minder kuikens groot. Om ze te beschermen gaan we elk jaar met zo’n 300 vrijwilligers het veld in om de nesten te beschermen, het leefgebied te verbeteren en te registreren hoe het met de weidevogels gaat.

Word ook weidevogelbeschermer!
Er zijn altijd meer handen nodig. De vrijwilligers en de boeren die zich inzetten om de weidevogels te beschermen kunnen hulp goed gebruiken. Doe ook mee en sluit je aan bij een vrijwilligersgroep. Wij verzorgen elk jaar de basiscursus weidevogelbescherming zodat je weet wat het werk inhoudt. Je krijgt van ons eveneens een veldgids en informatiebladen.

Wat doet een weidevogelbeschermer?

Weidevogels beschermen doe je samen met andere enthousiaste vrijwilligers.  

  • Je sluit je aan bij een van de weidevogelgroepen
  • Je volgt de Basiscursus Weidevogelbescherming
  • Je bent van maart t/m juni vier uur per week beschikbaar
  • Je hebt geduld: je kijkt vooral wat er zich afspeelt in het weiland
  • Je hebt eigen vervoer naar de locatie(s)
  • Je kunt snel ter plaatse zijn: Een boer kan bijvoorbeeld door plotseling veranderende weersomstandigheden gaan maaien

 

 

  • Je hebt eigen vervoer naar de locatie(s)
  • Je kunt snel ter plaatse zijn: Een boer kan bijvoorbeeld door plotseling veranderende weersomstandigheden gaan maaien
  • Je hebt eigen vervoer naar de locatie(s)
  • Je kunt snel ter plaatse zijn: Een boer kan bijvoorbeeld door plotseling veranderende weersomstandigheden gaan maaien
  • Je bent goed ter been: door weilanden lopen, zeker met hoog gras, kan zwaar zijn

De dag van een weidevogelbeschermer...

Je telefoon gaat, de boer wil morgen zijn braakliggende perceel gaan inzaaien. Je spreekt met hem af dat je vanmiddag nog op het perceel gaat kijken. Het is mooi weer, de zon schijnt. Met slecht weer, of harde wind ga je niet op pad: dit kan nadelig voor de vogels zijn omdat de eieren en kuikens dan te snel afkoelen. Maar vandaag is een perfecte dag! Je gaat naar het perceel toe. Het ligt gelukkig lekker bij jou in de buurt.

Nesten markeren
Van de groep waar je je hebt aangesloten, heb je stokken gekregen. Die gebruik je om in het veld het gevonden nest te markeren, zodat de boer er om heen kan werken. Je hebt ook nestmandjes bij je: in sommige gevallen is het handiger om het nest, dit kan alleen bij de kievit, even te verplaatsen en daarna weer terug te leggen. Dit doe je allemaal zo snel mogelijk, terwijl de boer bezig is met het land bewerken. Maar dat is morgen pas! Vandaag ga je alleen kijken of er wat zit. Je stapt van je fiets en kijkt vanaf het hek met je eigen verrekijker eerst een kwartiertje naar het perceel. Zie je wat beweging?

Volgens mij zie je verderop een kievit zitten. De twee andere vrijwilligers komen er ook aan. Je vertelt wat je gezien hebt.

Samen met de boer
Je stapt vervolgens het perceel op met zijn drietjes en houdt goed in de gaten wat er gebeurt. Nu is het opletten geblazen! En ja hoor, daar schieten ineens zes paar omhoog. Wat een camouflage! Die had je zittend echt niet gezien. Je maakt er een mentale notitie van en gaat vervolgens met zijn drieën, een aantal meter uit elkaar, het perceel stap voor stap aflopen. Opzoek naar nesten. En wat blijkt: vier nesten! Je markeert ze met stokken en zet ze in de Boerenlandmonitor. Je belt gelijk de boer op en vertelt wat je hebt gezien. De nesten liggen aardig bij elkaar, in een strook. Samen met de agrariër bespreek je de mogelijkheden. De boer beslist dat die zone wordt overgeslagen met bewerken. Geen mandjes nodig dus, maar de stokken wel. Die staan er gelukkig al. Het was dus een nuttige middag: je hebt vier nesten gered van de ploegmachine. Jij blij en de boer blij. Maar vooral de kievitsouders zijn je erg dankbaar. Morgen weer, bij een andere boer!

Heb je een vraag?

Wouke Willemijn helpt je graag verder

Wouke Willemijn van Hees

Ecoloog 030 - 221 97 12 w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl