Klompenpaden in de provincie Utrecht
Klompenpad van de maand!
- Het Termatenpad bij Leusden en Woudenberg -
Tijdens deze wandeling van 13,5 kilometer ontdek je het mooie buitengebied van Woudenberg en Leusden. Je loopt door het buitengebied van Leusden en Woudenberg, langs landgoederen en de Grift, door bosgebied en weilanden. De naam van dit Klompenpad verwijst naar Frans ter Maten, oud directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Frans ter Maten is geboren en getogen in het mooie buitengebied van Leusden en Woudenberg. Hij ging als kind naar het openbare schooltje naast de Bewaarschool en logeerde vaak bij zijn opa in Post 43.
Post 43, oud wachtershuisje
Het begin en einde van dit Klompenpad gaat over de voormalige Spoorlijn Amersfoort – Kesteren. In het landschap is de vorm van de verdwenen spoorlijn nog te herkennen. Langs de route en het spoor treft u enkele zogenoemde wachtposten aan. Een wachtpost was een huisje waarin de baanwachter woonde. Hij opende en sloot de overwegbomen wanneer er een trein passeerde. De wachtershuisjes dateren uit het jaar 1886 en zijn allemaal naar onderwijs was daar openbaar. De school sloot in de jaren ’70. Nu is er een zeilmakerij in gevestigd. De straatnaam Ooievaarshorst refereert aan een begin 1800 afgebroken versterkt landhuis (na 200 meter ziet u links nog de bijbehorende grachten liggen) en de ernaast gelegen boerderij was de bijbehorende hofboerderij.
Huize Den Treek
Een gedeelte van de route gaat over het Landgoed Den Treek. Het bijbehorende landhuis werd in 1807 gebouwd door W.H. de Beaufort (1775-1829) ter vervanging van een tot herberg omgebouwde boerderij langs de schaapstrek. De tuin werd rond 1820 aangelegd en is mogelijk naar ontwerp van de beroemde J.D. Zocher. De familie De Beaufort heeft hier jarenlang gewoond. Het grondgebied wordt nu voor veel doeleinden ingezet: het wordt nog particulier bewoond, maar er is ook ruimte voor bosbouwland, bezoekers, beheer met schaapskuddes en er is aandacht voor het ontwikkelen van nieuwe natuur. In de uitgestrekte bossen komt u veel boomsoorten tegen zoals de grove den, douglas, lariks, inlandse eik en Amerikaanse eik. een standaardontwerp gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Na de sluiting van het spoor werden veel huisjes gesloopt. Slechts enkelen, zoals Post 43, zijn bewaard gebleven. De huisjes worden nu bewoond.